Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij op de weg die eeuwig is. (Psalm139:23,24)

Het begin van Psalm 139 is erg bekend en zeer geliefd bij velen, het einde van deze Psalm staat bij velen wat minder goed op het netvlies. Toch zijn het nu juist deze woorden waar ik kort bij stil wil staan vandaag.
Ik moest eraan denken toen ik weer eens aan het prutsen was met mijn Royal Enfield Classic 500. Zo af en toe moet de ketting wat opgespannen worden. Om dat te kunnen doen draai je eerst de borgmoeren van de achteras los en vervolgens kun je dan aan weerszijden van het achterwiel de kettinngspanners wat aandraaien tot de ketting op de gewenste spanning staat. Je draait de borgmoeren van de as vervolgens handvast aan. Nadat je daarmee klaar bent is het zaak om goed uit te meten of je dat aan beide zijden gelijk hebt gedaan want anders kan het zo zijn dat het achterwiel niet meer goed uitgelijnd is. Dat wil je niet en dus is het zaak om zorgvuldig de tijd te nemen om dat te meten en te zorgen dat het wiel goed recht uitgelijn in de as staat. Pas daarna kunnen de borgmoeren van de as weer strak aangedraaid worden. Op die manier ben je ervan verzekerd dat alles soepeltjes loopt als je weer op pad gaat. Een goede uitlijning voorkomt onnodige slijtage, verminderd het brandstofgebruik en zorgt er mede voor
dat de rit comfortabel (voor zover mogelijk op een oude 500cc eencilinder) verloopt. Eigenlijk is dat meten nog het meest tijdrovende van het hele klusje.

Geestelijk werkt dat eigenlijk ook zo bedacht ik mij onlangs. Wat is het belangrijk om regelmatig tijd te nemen en te controleren of je ziel nog goed ‘uitgelijnd’ is. Om te kijken of je leven nog recht in lijn loopt met de Heer. Geestelijk uitlijnen is iets waar je als volgeling van de Heer Jezus eigenlijk elke dag mee bezig behoort te zijn. Met Zijn dood droeg Hij de prijs voor onze zonde en Zijn leven is voor ons te voorbeeld. Je ziel uitlijnen
doe je telkens wanneer je Gods Woord opent, leest en overdenkt. In dat Woord vinden we de juiste waarden die we nodig hebben als richtsnoer voor ons handelen. Ook het bestuderen van Gods Woord, alleen of samen in de gemeente door Bijbelcollege, kringen en verkondiging zijn manieren om onze ziel opnieuw te ijken op de richting die Gods ons wijst. Het gebed is een van de meest wezenlijke geschenken die God ons geest om onze ziel te ijken. Wanneer we met Hem in gesprek zijn en ons hart voor Hem open leggen wil Hij met Woord en Geest ons richting geven en soms bijsturen waar nodig.

Nu is een verkeerd afgesleten band door verkeerde uitlijning redelijk eenvoudig en goedkoop te vervangen maar het is zonde geld want je kunt het gemakkelijk voorkomen door goed onderhoud. Een ziel die niet langer in lijn loopt met God is veel ernstiger. Men raad aan om de kettingspanning, bandenspanning, remmen, verlichting en oliepeil van de
motor met regelmaat te controleren, liefst voor elke rit. Zo kun je veilig op weg gaan en je voorkomt er onnodige ongelukken mee. Zorg ervoor dat je ook voor je ziel een regelmatig en gedegen onderhoudsschema hanteert. Zet dagelijks tijd opzij om je ziel af te stemmen op de Heer in Woord en gebed. Volgens mij is dat ook wat ik David hoor zeggen: Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij op de weg die eeuwig is.


Fokko Stalman